Din ce in ce mai multi părinți au tendința de a-si invata copiii sa scrie si sa citeasca de la vârste cat mai mici, inca din maternitate dacă s-ar putea. La vârste de 2-3 ani, copiii sunt asaltați cu exerciții de memorare a literelor, cifrelor, sunt puși sa caligrafieze litere si cifre. Unii părinti au impresia ca astfel copiii lor vor fi mai deștepți si mai bine pregătiți, in timp ce pentru alții nu este decât un exercițiu de orgoliu personal.

„Vasilica al meu citeste cand sta pe olita. Si nu in romana, ci in engleza”. Cunoscutul psiholog si neurolog rus Tatyana Chernigovskaya le transmite acestor parinti un singur lucru: „Sunteți prosti!” Tatyana Chernigovskaya considera ca este mai important sa nu încercați sa puneți cât mai multe informații in capul copilului, ci sa înțelegeți cum sa utilizați resursele creierului. Si faceți totul la timp.

„Este foarte important pentru copii sa înceapă învățarea la timp. Problema principala a zilelor noastre este orgoliul parintilor care se rasfrange asupra copilului. Imi spun unii parinti, mai mult laudandu-se: Am inceput sa-l invat pe fiul meu de doi ani sa citeasca“, iar eu raspund: “Ei bine, esti un prost!”. De ce trebuie sa faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta deoarece creierul lui nu este pregatit.

Bineînțeles, daca il antrenezi si insiști asiduu – copilul va citi si poate chiar scrie in cele din urma, dar cu ce sacrificii si cu ce eforturi pentru copil, mai ales cand scopul învățării este altul. Invatam copiii sa citească de la doi ani nu pentru ca ii va ajuta la ceva, ci pentru ca avem noi, ca parinti, nevoie de o validare din partea celorlalti ca al nostru copil este destept.

Părinții fac lucrul acesta pentru a se lauda, din orgoliu. In realitate, fiecare lucru trebuie făcut la timpul lui, iar pentru ca creierul copilului sa se dezvolte corect nu trebuie inundat cu informații pe care inca nu le poate asimila”, a declarat Tatyana Chernigovskaya.

Specialistul oferă mai multe sfaturi despre cum trebuie antrenat si stimulat creierul copilului, astfel încât procesul de învățare sa se facă in mod corect si armonios. Potrivit medicului neurolog, la vârstele de 2-3 ani cea mai importanta atentie trebuie acordata abilitații motorii fine.

Este foarte important sa se acorde atenție dezvoltării abilitaților motrice fine ale copilului. El trebuie sa modeleze cu plastilina, sa decupeze cu foarfece, sa sorteze bilute sau alte obiecte mici. Daca nu lucram cu el astfel de lucruri, atunci abilitățile sale motorii fine nu vor funcționa, iar mai tarziu vom observa probleme de vorbire. Aceste activități aparent banale sunt insa mult mai importante decat învățarea unui copil sa citească de la vârste foarte mici. Daca nu dezvoltați abilitățile motorii fine ale copilului, sa nu va mai plângeți mai târziu ca are probleme de dezvoltare mintala.

Recomandare:  Nucleu al civilizației mayase, descoperit în jungla din Guatemala. Erau mult mai avansați decât se crede

Sursa: constantadeazi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here