România se poate mândri cu numeroase colțuri de rai, unice în lume, care nu primesc mulți vizitatori deoarece puțini știu de existența lor.

Platoul Meledic, aflat pe teritoriul administrativ al comunelor buzoiene Lopătari și Mânzălești, face parte din Rețeaua Natura 2000. Chiar  în mijlocul acestei zone se află Lacul Meledic (“Lacul fără fund”).

„Unic în lume, Lacul Meledic are aproape un hectar de luciu de apă dulce, în ciuda faptului că este așezat pe un masiv de sare. În subteranul acestuia se află Peștera Șase Iezi  (n.r.- Peştera 6S Mânzăleşti)”, prezintă site-ul Centrului de Informare Turistică Buzău.

Peștera Topolnița, a doua ca mărime din România și a 17-a din lume, se află la cca. 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin. Este opera râului Topolnița și a pâraielor Găurinți și Ponorăț. Aici sunt forme carstice unice și extrem de spectaculoase, printre care și “Pădurea cu lumânări” și “Lacul de cleștar”.

Peştera are o lungime de aproape 11000 de metri. Este a doua ca mărime din ţară şi a 17-a din lume. Galeriile sunt dispuse pe cinci etaje, dintre care Galeria Racoviţa este cea mai impresionantă formaţiune speologică din Carpaţi.

În galerii, cu săli uriaşe şi cascade de apă, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde şi denumirile: Marea lumânare, Pădurea cu lumânări, Marele dom stalagnitic, Lacul de Cleştar. Galeriile peşterii Topolniţa sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersecţia cărora se află săli uriaşe, unde se găsesc numeroase lacuri şi formaţiuni carstice spectaculoase. Este o peşteră gigant, cu o reţea de galerii de fosile, subfosile şi active

Podul lui Dumnezeu, este un pod natural unic în lume. Acesta are 30 m lungime şi 22 înălțime, fiind cel mai mare pod natural din România şi al doilea din Europa ca mărime, însă singurul pe care se poate circula cu maşina. I se mai spune și Podul Natural și se află în centrul localității mehedinţene Ponoare, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece șoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin.

Este cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca mărime din Europa. Ca alcătuire petrografica prezintă o structura masiva de calcare stratificate in bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se intr-o stare de conservare mult mai buna decât cea din amonte.

Parcul Natural Porțile de Fier este considerat un autentic muzeu geologic în aer liber, patrimoniul științific fiind unic la nivel mondial. Aici se află rezervație naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici.

Aici Dunărea se îngustează cel mai mult de pe teritoriul României, fiind locule unde mărețul fluviul parcurge cea mai îngustă și mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Mulți cercetători l-au plasat pe primul loc între frumusețile naturale ale României și ale Europei.

Parcul Natural Portile de Fier este la un pas de a fi declarat rezervație a biosferei in Romania, statut pe care in prezent il deține doar Delta Dunării.

Satul Rimetea, din județul Alba, a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.  Deoarece versanții abrupți înconjoară satul, ei dau impresia că aici soarele răsare de două ori pe zi, după cum spun localnicii.

Rimetea oferă numeroase oportunităţi de recreere. O zi nici nu este suficient să descoperi toate frumuseţile locului. Este un loc ideal pentru drumeţii, pentru ture montane, ba chiar şi pentru amatorii de zboruri cu parapanta. 

Renumit pentru conservarea patrimoniului cultural, satul Rimetea a primit în 1999 premiul „Europa Noastră” oferit de Comisia Europeană. Casele de culoare albă, cu obloane verzi, au rămas neschimbate din secolul al XIX-lea, Rimetea fiind printre puținele sate din România care și-au conservat atât de bine stilul arhitectural.

Lacul de acumulare Vida, din apropierea localității bihorene Luncasprie, comuna Dobrești este supranumit “Paradisul de smarald”.

În mijlocul lacului există un “vârtej”  spectaculos  care este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei, atunci când plouă abundent.

Lacul Vida, bunaoara, pare desprins din poveste. Si nu doar pentru ca-si schimba culoarea in functie de anotimp – culorile padurilor din jurul sau se reflecta in apele line, schimbându-l de fiecare data, aidoma lacurilor exotice.

Nu culorile schimbatoare ale lacului sunt cele care atrag turistii ca un magnet, ci valtoarea din mijlocul sau. Chiar daca este mai mult o opera a constructorilor – un baraj in forma de palnie (avand pe margini barne de lemn), care are rolul de a prelua din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apa asupra digului, atunci cand ploua abundent -, asta nu-l face deloc mai neinteresant. Sau mai putin ireal. Din contra, constructia unica reprezinta elementul de noutate si farmecul sau.

Peștera Cloșani, declarată monument al naturii încă de acum 61 de ani, se află  în satul Cloșani, din comuna gorjeană Padeș,

„A fost  considerată, la momentul respectiv, cea mai importantă descoperire speologică națională, de-a lungul anilor geospeologii români demonstrând că în ea sunt forme de concreționare unice chiar și pentru speologia mondială. Nu știi ce să admiri mai întâi”, nota Gabriel Diaconu, de la Institutul de Speologie “Emil Racoviță.

Lacul Albastru, aflat la poalele Munților Gutâi,  la câțiva kilometri de  Baia Sprie, în județul Maramureș. Este unicat in Europa datorita felului in care s-a format si datorita unei proprietati pe care acesta o are si anume ca-si schimba culoarea in functie de anotimp (pozitia soarelui, temperatura apei).

Primăvara lacul are culoarea albastru deschis si albastru închis, vara are culoarea verde închis si uneori cu reflexe de smarald , iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro. Inca nimeni nu a dat o explicație științifica exacta pentru aceste schimbări 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here