Cred că toți am avut impresia că, odată cu înaintarea în vârstă, timpul trece mai repede. Atunci când te gândești la copilărie, îți aduci aminte că zilele parcă nu se mai terminau. Viața era o mare necunoscută și fiecare zi părea infinită. Dar pe măsură ce trece timpul și îmbătrânim, zilele se scurtează și nu mai facem tot ce ne dorim.Aceasta nu este doar o impresie. Într-adevăr, percepția asupra timpului este accelerată pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Există nenumărate ipoteze care încearcă să-ți explice de ce anumite lucruri, care odată păreau că necesită mult timp, acum trec cu o viteză cu care nu reușești să ții pasul. Iată cum explică specialiștii acest fenomen!

Cea mai plauzibilă dintre acestea este propunerea psihologului Pierre Janet din 1877. Acesta spunea că timpul pare că trece mai repede când îmbătrânim, deoarece fiecare nouă experiență este o fracțiune mai mică, care face parte dintr-un întreg – durata vieții noastre.

Când ai cinci ani, un an reprezintă 20% din viața ta. Când ai 50 de ani, cifrele se schimbă și un an ajunge să reprezinte doar 2%”.

Cu alte cuvinte, această idee a fost reiterată și de Maximilian Kiener prin site-ul său. În introducere, site-ul precizează că acest fenomen are loc pentru că percepem timpul relativ raportat la absolutul cu care îl putem compara.

„Atunci când ai o lună de viață, o săptămână este un sfert din întreaga ta existență, iar spre sfârșitul primului an, devine doar a 50-a parte”, mai menționează acest site.

Un studiu realizat în anul 2005, la Universitatea din Munchen, de către psihologii Marc Wittman și Sandra Lendhof, a pus în evidență o situație uimitoare. Participanții la studiu au avut vârste cuprinse între 14 și 94 de ani. Fiecare a fost rugat să noteze cât de repede a trecut pentru el o zi, o săptămână sau o lună.

După câteva luni de analize și teste, autorii studiului au concluzionat că, pe perioade scurte, și copiii, și adulții declarau că timpul a trecut aproape la fel de repede. Dar pe perioade mai lungi, persoanele în vârstă spuneau că timpul a trecut mult mai repede.

Participanții la studiu, trecuți de 40 de ani, au spus că timpul trecea mult mai încet în copilăria lor, dar în ultimii ani, senzația că timpul trece mai repede s-a accentuat.

Filosoful Douglas R. Hofstadter susține că pe măsură ce înaintăm în vârstă tindem să așezăm experiențele prin care trecem în categorii mai mari care cuprind experiențe similare trăite în trecut. Acesta, spune el, ar putea fi unul dintre motivele pentru care ni se pare că timpul trece din ce în ce mai repede.

De exemplu, un copil mic care merge la plimbare cu părinții în parc poate trece prin numeroase experiențe noi. Vremea ar putea fi diferită, ar putea să întâlnească un câine dintr-o rasă până atunci necunoscută de el, să-și facă un nou prieten în zona de joacă sau să miroasă o nouă floare. Toate acestea vor fi experiențe individuale, noi, pentru copil. În același timp, o persoană adultă va ”arunca” probabil aceste experiențe în ”coșul” din mintea sa în care se află, deja, alte plimbări în parc similare.

Wittman și Lehnhoff au o altă ipoteză care se leagă de presiunea sub care, câteodată, timpul te pune. Aceștia susțin că timpul pare că trece mai repede atunci când ești sub presiune. Aceasta este o ipoteză destul de logică, având în vedere că între 16 și 50 de ani luăm multe decizii sub presiune.

Recomandare:  Eleva olimpică din România care a demonstrat în laborator că telefonia mobilă folosit în exces dăunează grav sănătății

De exemplu, închipuie-ți că ai 50 de ani și încă nu ți-ai atins scopul pe care îl urmăreai în carieră. Când realizezi că mai ai în jur de 15 ani să faci asta, timpul parcă începe să ia la goană și îți dai seama că mai ai destul de puțin la dispoziție.

Categoric, timpul este doar o noțiune relativă, dar calitatea timpului pe care îl trăim ține de ceea ce ne oferă fiecare clipă. În copilărie, creierul are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a absorbi toate noutățile. După vârsta de 40 sau 50 de ani, când apar tot mai puține noutăți în viața noastră și scade nivelul de dopamină, înregistrăm mai puține schimbări și ziua pare să zboare pe lângă noi.

Pentru mulți dintre noi, perioada lungă și frumoasă de la 7 la 15 ani pare să fie la fel cu cea cuprinsă între 50 și 80 de ani în ceea ce privește durata subiectivă a timpului. Toate aceste teorii au dreptate fiecare în parte și ridică de fapt un avertisment: trăiește viața din plin la orice vârstă, gustă fiecare clipă și încearcă să faci mereu ceva nou! Timpul va fi atunci de partea ta!

Surse: jurnalistii.ro  libertatea.ro  playtech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here