Pe insula Noua Caledonie, in sudul Pacificului, creste un copac prin care, în loc de seva, curg nichel, zinc sau alte metale grele.

Metalele grele cum ar fi nichelul și zincul sunt, de obicei, extrem de toxice pentru plante, însă o specie de arbori, de pe această insula a evoluat astfel încât în prezent poate prelua metalele în mod normal toxice în tulpinile, frunzele și chiar semințele lor.

Arborele face parte din specia Pycnandra acuminata si habitatul sau natural e foarte bogat in astfel de metale, in mod natural si nu din cauza intervenției omului, arata BBC.

In timp, nu doar ca s-a adaptat la un astfel de sol neprielnic altor specii, ci chiar l-a transformat intr-un avantaj. Concret, au descoperit oamenii de știința de la Universitatea din Queensland, care il studiază de ani buni, arborele a învățat sa se folosească de metalele care ii curg prin vine pentru a goni insectele dăunătoare.

Cu alte cuvinte, ceea ce parea un dezavantaj a devenit chiar un atuu pentru Pycnandra acuminata, un copac care creste pana la 20 de metri inaltime.

Oamenii de stiinta au descoperit cu uimire ca seva acestui arbore, de culoare albastrui-verzuie, are o concentratie de 25% nichel.

Acest arbore crește foarte încet și este nevoie de decenii pentru a produce flori și semințe. Din păcate este amenințat de despăduriri ca urmare a activităților miniere și a incendiilor de vegetație din zona sa. Nu știm încă motivele acestei complexe evoluții, dar cu siguranță aceasta s-a întâmplat pe parcursul a milioane de ani. Am fi tentați să credem că prin această evoluție copacul se apără de dăunători, lucru perfect adevărat, însă aceasta ar putea fi doar un beneficiu al evoluției sale și nu motivul principal”, a declarat pentru BBC, Dr. Antony van der Ent, cercetător la Universitatea din Queensland.

Recomandare:  Probabil cel mai bătrân arbore din lume. Are peste 6 mii de ani, se află în Africa de Sud, are o circumferință de peste 33 de metri, iar ramurile se întind până la 22 de metri lungime. Copacul baobab

Descoperirea ar putea fi folosita in mod practic curand, pentru ca exista destule zone cu sol contaminat de om, in multe parti ale globului. Un astfel de arbore le-ar curata in mod natural.

Surse: descoperă.ro  ziare.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here